Pomoć socijalno - ugroženim porodicama

28. maj 2012
Pomoć socijalno - ugroženim porodicama
1/5
Pomoć socijalno - ugroženim porodicama
1/5
Pomoć socijalno - ugroženim porodicama
1/5
Pomoć socijalno - ugroženim porodicama
1/5
Pomoć socijalno - ugroženim porodicama
1/5

Životna pomoć je stalno na terunu i obilazi socijalno ugroženo stanovništvo u brdsko-planinskim selima Pčinjskog okruga.

U saradnji sa urednikom i voditeljem emisije „Kvadratura kruga“ (RTS 1) gospodinom Brankom Stankovićem organizivan je akcija prikupljanja pomoći za 3 sestre Ristić iz sela Koćura koje sa ocem žive u jako staroj kući pored koje je klizište koje za njih opasno po život. Sestre Ristić do škole, u susednom selu, putuju 11 km kroz šumu. Akcija prikupljanja sredstava za kupovinu kuće sestrama Ristić uspešno je zavrešena i sada Milena, Jelena i Milica, zahvaljujući humanim organizacijama i pojedincima, imaju novu kuću u selu Tibužde ali i sigurnije i bezbednije detinjstvo uz obezbeđene mesečne stipendije.

Porodica Ivanović iz sela Mačkatica, 35 km od Surdulica, živi duboko u šumi na 1.100 metara nadmorske visine. Porodica Ivanović je četvoročlana porodica, otac je najamni radnik i radi van Surdulice gde retko i dolazi, majka je lošeg psihičkog stanaj često je van kuće pa su devojčice, Ikonija od 15 godina i Đurđica od 11 godina, prepuštene same sebi i većini vremena provode same, same lože vatru i same kuvaju. Porodica Ivanović prima socijalnu pomoć u iznosu od 5.000 dinara na mesečnom nivou.

Predstavnici Životne pomoći su porodici obezbedili 3 paketa humanitarne pomoći koja je sadržala hranu i sredstva za higijenu.

Životne pomoći i Policijska uprava Vranje su za decu Zoranu (10) i Nemanju (13) Marković koja su izgubila oba roditelja i žive kod strica i strine u selu Prevalac, organizovali akciju za izgradnju kuće. Zahvaljujući humanim pojedincima i organizacijama Zorana i Nemanja sada imaju svoj dom u selu Prevalac.

Životna pomoć je u sardnji sa dopisništvom Frankfurtskih vesti organizovala akciju prikupljanja sredstava za kupovinu kuće za Simonović Ivanu samohranu majku jednogodišnjeg sina Lazara koji je bolestan i slabovid. Ivana i Lazar sada imaju dom u selu Priboj.

Životna pomoć je u sardnji sa Višim javnim tužilaštvom iz Vranja i Osnovnim javnim tužilaštvom iz Vranja pokrenula humanitarne akcije koje se finasiraju od novčanih kazni iz oportuniteta. Veliki broj humanitarnih akcija su realizovane, prvenstveno za bolesnu decu socijalno ugroženih porodica, koja zbog kompleksnosti bolesti mogu da se leče samo u inostranstvu.

Jedan od dečaka za koga se vodi velika akcija, za lečenje u Ukrajini, je i Stefan Đorđević iz Vladičinog Hana koji je oboleo od atrofije spinalnog nerva i cito-megalo virusa u ćelijama, što je prouzrokovalo da Stefan ne može da hoda a bolest je progresivno napredovala. Lečenje, u Ukrajini, na Institutu u Harkovu, sa putnim troškovima, košta više od 20.000 EUR. Zahvaljujući humanim pojedincima,organizacijama a prvenstveno Osnovnom i Višem tužilaštvu iz Vranja, Stefan je otpočeo lečenje u Ukrajini i napredak je vidljiv.